Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΒΛΥΧΑΔΑΣ


Όλη η ομάδα του καθαρισμού της παραλίας σε αναμνηστική φωτογραφία

Άλλαξε όψη η παραλία Μικρή Βλυχάδα, στα βόρεια της Αιγιάλης, σήμερα, μετά την επίσκεψη καθαρισμού που έγινε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Θολαρίων Αμοργού και με την υποστήριξη του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ στα πλαίσια του μεγάλου προγράμματος «Καθαρίζουμε την Ελλάδα - ομορφαίνουμε την Ελλάδα» και το οποίο εξελίσσεται με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε όλη την επικράτεια της χώρας.

Το έργο αρχίζει νωρίς νωρίς για να μη μας προλάβει η ζέστη
Δεν ήμασταν πολλοί που ξεκινήσαμε σήμερα το πρωί από τα Θολάρια να κατέβουμε το ωραίο μονοπάτι με τα σύνεργα και να κάνουμε ένα μικρό καθαρισμό παραμερίζοντας τις πέτρες που έπεσαν από τις βροχές το χειμώνα και κόβοντας τα αγκάθια που είχαν φυτρώσει σε ορισμένα σημεία του. Ο Γιάννης Κωβαίος με την κόρη του Φανή, ο Σταύρος Λαλουργάς, η Καλλιόβη Γιαννακοπούλου και ο Σαίντ από το Μπαγλαντές. Μέχρι τη «Σκάλα» μας ακολούθησε και η Πρόεδρος του Συλλόγου, Ειρήνη Γιαννακοπούλου η οποία μας εφοδίασε με τα απαραίτητα εργαλεία και φυσικά με νερό γιατί εκεί στην παραλία δεν ούτε μια σταγόνα δεν σταλάζουν πια οι βράχοι.

Όλοι μαζί τραβάμε για να βγει το τεράστιο παλαμάρι από τις πέτρες

Το τι συναντήσαμε βέβαια στην παραλία ήταν αναμενόμενο, καθώς αυτός ο μικρός κόρφος ανάμεσα στα βράχια βρίσκεται στο μάτι του βοριά και έτσι είναι επόμενο να γεμίζει με λογής - λογής σκουπίδια που φέρνουν τα κύματα από απίθανα μέρη. Παλαιότερα, πριν εξαπλωθεί η χρήση των πλαστικών σε όλο τον κόσμο και βεβαίως μεγαλώσει η αδιαφορία των ανθρώπων για το τι θα γίνουν αυτά τα πράγματα μετά τη χρήση τους, στη Μικρή Βλυχάδα έφταναν  κυρίως ξύλα από ναυάγια πλοίων και απ’ αυτά που ξεφόρτωναν οι ποταμοί στη θάλασσα τα οποία ήταν πολύτιμα για τους νησιώτες που δεν είχαν δα και αφθονία από αυτά στα αποψιλωμένα νησιά τους. Πολλές φορές μάλιστα η θάλασσα ξέβραζε σε τέτοιες παραλίες τεράστια δέντρα που είχε αρπάξει από κοντινές δασώδεις παραλίες ή τα είχαν κουβαλήσει τα ποτάμια και το μέγεθός τους εντυπωσίαζε. Όπως και στη Μικρή Βλυχάδα όπου βαθιά μέσα στην παραλία έχουν σπρώξει τα κύματα, κλαδεμένο ένα τεράστιο κορμό κυπαρισσιού, άγνωστο βεβαίως από πού τον έχουν αρπάξει.

Δια χειρός Σταύρου, η φωτογραφία για να φαίνεται πως δουλεύω κι εγώ...


Ο Σταύρος με τον Σαίντ βάζουν τα σκουπίδια πάνω στη σακούλα


Η Καλλιόβη, ο Γιάννης και ο Σταύρος μαζεύουν σκουπίδια


Όλη η ομάδα μαζεύει σκουπίδια μπροστά στην παραλία της Μικρής Βλυχάδας



Η Καλλιόβη μοιάζει να έρχεται από τη θάλασσα πάνω στον κορμό του κυπαρισσιού


 Η Φανή περπατάει π'σνω στον κορμό του κυπαρισσιού



Ο Γιάννης χαιρετίζει το τέλος της δουλειάς σηκώνοντας ψηλά την τζουγράνα
 
Σημειώνουμε πως, ότι και να έφερνε πριν από μερικά χρόνια η θάλασσα στη Μικρή Βλυχάδα ήταν αντικείμενα κατασκευασμένα από υλικά που διαλύονταν κι έτσι δεν σωρεύονταν όπως τα σύγχρονα σκουπίδια. Όπως ελαστικά από αυτοκίνητα, πλαστικές σωλήνες και κάθε τι συνθετικό που επιπλέει, νάιλον σακούλες, πλαστικά μπουκάλια και άπειρα άλλα είδη που έχουν να κάνουν με αυτό το υλικό, κουτάκια από αναψυκτικά, πίσσες από διαρροές καυσίμων από τα πλοία και ένα σωρό άλλα πράγματα που θέλουν πολλά χρόνια να λιώσουν και ενδέχεται να είναι επικίνδυνα όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για τα υπόλοιπα πλάσματα της περιοχής, ακόμα και για την χλωρίδα της.



Αυτό το θεόρατο παλλαμάρι μας παίδευψε περισσότερο από κάθε τι σήμερα

Κι ένα ζευγάρι γυαλιά βρήκε ο Γιάννης ανάμεσα στα σκουπίδια



Ο κορμός του κυπαρισσιού έγινε πάγκος στην παραλία
Τ περισσότερα από αυτά τα σκουπίδια τα είχαν σωρεύσει τα μεγάλα κύματα στην άκρη της παραλίας κι εμείς μαζέψαμε τα υπόλοιπα που ήταν διάσπαρτα εδώ κι εκεί και βάλαμε δυο μεγάλες φωτιές που σε ελάχιστο χρόνο τα έκαναν όλα στάχτη. Έτσι ανάσανε η παραλία και το φαινόμενο των σκουπιδιών, αφού σίγουρα θα ξαναφέρει το κύμα και άλλα, μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα αν οι επισκέπτες πλέον μαζεύουν ο καθένας ότι μπορεί να το αφήνει στο χώρο πίσω από τα βράχια όπου υπάρχει η στάχτη από τις σημερινές φωτιές. Για τα υπόλοιπα, τα πολλά του χειμώνα και τα βαριά που θα βγάζουν στο εξής τα κύματα, ήδη πήραν θέση οι Αιγιαλίτες που βρέθηκαν μαζί μας σήμερα στον καθαρισμό και είδαν πως αυτός μπορεί να επαναλαμβάνεται κι άλλες φορές μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο και ήδη δρομολόγησαν καθαρισμό σύντομα και στη Μεγάλη Βλυχάδα καθώς και σε άλλα σημεία του νησιού και ιδιαίτερα στα πολύ ωραία μονοπάτια.


Όλη η ομάδα καθαρισμού στην αρχή του μονοπατιού με τον ζαχαροπλάστη Νίκο Οικονομίδη


Κατακάθαρη αποχαιρετήσαμε σήμερα την παραλία της Μικρής Βλυχάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου